torsdag 9 augusti 2007

Forestall dig att du ar hemma, kanske sitter du ute i tradgarden och laser, rensar ogras i rabatten eller mekar med bilen. Plotsligt rasslar det till bakom dig och tva lortiga och svettiga rumanska cykelturister kommer fram mot dig. De ler och sager: "Halla! We Rumanien! Cykel. Rumanien Sverige!" De pekar mot solen och sager: "Vatten!" och gor drickrorelser med armen, samtidigt som de pratar pa ett sprak som du inte forstar. Sedan pekar de pa dig igen och sager: "Vatten!" annu en gang. Du forsoker prata engelska med dem, eller tyska eller kanske franska men de svarar glatt pa rysska eller nat annat sprak som du inte forstar. Nar du antligen forstatt och gett dem vatten pekar de pa en karta och fragar efter vagen till nasta by. Efter tio minuters gestikulerande och forklarande ar du ganska saker pa att de har forstatt att det bara ar att ta andra vagen till hoger. De cyklar glatt ivag, tar forsta vagen till vanster samtidigt som de vinkar och glatt ropar: "Tack tack, mycket tack!"

Ungerfgar sadar tar vi oss fram om dagarna. Plotsligt ar vi bara dar i nagons skog, utanfor en grind, mitt pa en aker eller i nagons hasthage. Vi stegar in i en affar eller resturang och ber om uppmarksamhet och hjalp. Vi gestikulerar och upprepar de fa ord vi kan pa rumanska och pratar engelska och svenska daremellan. Det gar nastan alltid bra. Uppmarksamhet behover man inte anstranga sig for att fa, vi ar ganska iogonfallande nar vi rullar fram genom byarna pa landsbygden. Manga manniskor stannar upp och foljer oss med blicken genom hela byn. Har tittas det inte i smyg, det ar oppen nyfiken utstirrning som galler. Ibland onskar vi att vi var lite mer osynliga. Inte for stirrande manniskors skull utan pa grund av alla skallande hundar som mer an garna jagar cyklister genom byn.

Tack vare alla skallande hundar som gett oss lite extra fart genom landet sa ar vi nu redan i Bukarest. Har stannar vi nagra dar och turistar lite och som vanligt har vi en lang lista med praktiska saker som skulle behova fixas.

Mycket karlek till er alla!

5 kommentarer:

Jonas H sa...

Vad kul med lite uppdateringar. För min del har vardagen redan satt igång. Det vore jättekul att få se lite bilder från era äventyr. Ha det super!

Per sa...

Härligt! Låt bloggrapporterna dugga lika tätt som lågtrycken över Dalarna! Är inne på de sista självande dagarna innan vi far på teambuilding på segelfartyget Tärnan i Gtbg.Har kört sönder en cykelhjälm på rullskidor idag, men har fixat en ny modern "nazihjälm" så jag kan nog testa igen imorgon. Kram på er och lycka till med "vatten" i framtiden också! Pappa

Niklas sa...

Det låter så himla schysst! Hoppas verkligen hela er resa fortsätter lika bra som den börjat! Snart får ni väl svalka er i Svarta Havet! Vi har kommit hem från en veckas paddling på Bohuskusten. Det var hur häftigt som helst, mycket gott om vatten dock :)

Per sa...

Å va jag längtar efter nästa rapport! Ligger ni fortfarande i svarta havet och simmar eller lögar er på sandstränderna? Sköt om er och hör av er.

Per sa...

Å va jag längtar efter nästa rapport! Ligger ni fortfarande i svarta havet och simmar eller lögar er på sandstränderna? Sköt om er och hör av er.