tisdag 25 september 2007

Bland taggar och ruiner mitt i Turkiet

Turkiet ar ett valdigt stort land och manga timmars trampande blir bara en liten forflyttning pa den stora kartan. Men vi gillar Turkiet, har ar otroligt vackert och fullt av harliga manniskor precis som hemma. Det anda vi inte gillar med det har landet ar att nastan allt som vaxer har har stora taggar som garna fastnar i cyklisters dack och fotter. Det har blivit en del punkalagande de senaste dagarna men vi tar det med ro och njuter av de extra pauserna.

Efter nagra dagars cykling mot sydost fran Safranbolu kom vi fram till Bogazkale, en liten mysig by pa den torra turkiska landsbygden. Vi och manga andra turister kommer hit for att se Hattushas, ruinerna av en 3-4000 ar gammal stad. Vi lat cyklarna sta for en dag, vandrade runt bland ruiner och stenskulpturer och fascinerades over vad de kunde bygga och hur och varfor. Lite trakigt bara att vissa skulpturer (troligtvis de finaste) tagits bort fran sitt sammanhang och flyttats till museer i Ankara och Berlin. Vi sov tva natter under appeltraden pa en supermysig camping i byn, men bada natterna vacktes vi framat smatimmarna av ett hogljutt trummande fran olika hall. Det visade sig att varje gata i byarna har har sin egen trumslagare vars uppgift ar att vacka folk pa natten under ramadan sa att de ska hinna ata innan solen gar upp. Vi vaknade men somnade snabbt om och at frukost som vanligt istallet.

Efter Bogazkale fortsatte vi soderut mot Goreme i Cappadocia som ar ett av Turkiets mest valbesokta omraden. Nar vi kom hit forstod vi varfor: ett otroligt vackert och speciellt landskap och en inressant historia med gamla kyrkor urgropta ur bergen och annu aldre underjordiska stader. Sista kvallen pa vag mot Goreme hade vi lite svart att hitta en bra taltplats. Precis nar vi satt upp taltet i ett dike mellen tva akrar kom Abdulla forbi och erbjod oss en trygg och saker campingplats pa sin bensinstation istallet, och det kunde vi naturligtvis inte tacka nej till. Det visade sig att Abdullas kusin bor i Goteborg och morgonen efter fick vi en liten lapp med en halsning pa svenska fran kusinen, det tyckte vi var kul!

Nu har vi hangt i Goreme nagra dar och strosat runt i det vackra landskapet, tittat pa gamla kyrkor, fixat och planerat infor fortsattningen och framfor allt tagit det valdigt lugnt och vilat benen. Riktigt skont faktiskt. Snart ska vi fortsatta soderut mot Syrien. Tankte pricka in nagon av de underjordiska staderna langs vagen och sen blir det nog till att njuta av berg ch vackert landskap hoppas vi.

Vi har lagt upp lite mer bilder pa www.anjaochmartin.pixbox.se sa ga garna in och kika. Nu finns dar bilder fran hela resan, fran forsta fikapausen utanfor Goteborg till de vackra vyerna pa den turkiska landsbygden.

Hoppas alla ni ocksa har det bra!

kramar

3 kommentarer:

Livsnerv sa...

Oj, så många vackra bilder och spännande reseberättelser. Ni är verkligen med om ett fantastiskt äventyr. Som jag sa till dig i telefon Martin: det är en triumf för mänskligheten att det faktiskt är möjligt att göra det ni två just nu gör. Att det finns så många vänliga, generösa, hjälpsamma, varma och omtänksamma människor överallt i vår värld. Att det faktiskt finns människor som drivs av en annan logik än den krasst marknadsekonomiska. Som kan tänka sig att hjälpa till för att det ger någonting större tillbaka än pengar. Jag är full av förundran...
/Jonatan

amanda sa...

Vilken fantastisk cykelfärd ni gör. Ni är otroligt energiska. En cykeltur till Palestina är vad vi drömt om men ännu inte kommit till skott. Hälsa Palestina.

Palestinavännerna Birgitta och Arne i Varberg

Per sa...

Tack för härlig berättelse och bilder! Lite som att läsa en bok och nu väntar jag på nästa kapitel, Libanon kanske? Jag önskar er allt gott och apropå 60-åriga fransoser så kan ni ju gå hem! Kram från Per